|
در دهه 1990، همزمان با گسترش استفاده از کامپیوترهای شخصی، به خصوص برای الکترونیکی کردن پروندهها، سلامت الکترونیک یا eHealth شکل گرفت. در اوایل قرن 21 با رشد اینترنت و ورود نسخه دوم وب (web 2.0) همین مفاهیم با عنوانی مانند نسخه دوم سلامت یا Health 2.0 وارد عرصه سلامت شد. با همهگیر شدن موبایل در اواسط دهه 2000 شاخه جدیدی به نام سلامت همراه یا Mobile Health (mHealth) معرفی گردید. پس از آن نیز با دیجیتالی شدن همه ابعاد زندگی انسانها امروزه حوزهای به نام سلامت دیجیتال (Digital Health) به وجود آمده است.
|
هرچند کمی آهستهتر، تکنولوژی راه خود را در کنار سایر بخشهای سلامت به حوزه سلامت عمومی هم باز کرده و راهکارهایی نو برای ارتقای سلامت جامعه ارائه میداد. حال با شیوع کرونا، این روند سرعت بیشتری گرفته است. کرونا نشان داد، اگرچه در دهههای اخیر پیشرفت قابل توجهی در تولید دارو و کنترل عفونتها داشتهایم، هنوز هم ممکن است میکروبی پیدا شود که نتوانیم به راحتی از پس آن بربیایم. همهگیری جهانی (پاندمی) یک بیماری ویروسی واگیر، به یادمان آورد سطوح اولیه بهداشت و مراقبت چقدر اهمیت دارد.
|
امروزه تکنولوژیهای پیشرفته تهدیدها و فرصتهای جدیدی را برای اقتصاد یک کشور فراهم میآورند. تغییر در تکنولوژی سبب تغییر در توانمندی و قانونمندیهای تجارت شرکتها گردیده و سیستمهای سازمانی و اجتماعی یک کشور را دگرگون می سازند.
|
پروفسور تارن کانا، استاد دانشکده کسب و کار هاروارد، مطالعات زیادی روی تفاوتها و عوامل موفقیت کسب و کارها در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه داشته است. او ویژگیهای اختصاصی هر جامعه را عاملی مهم بر موفقیت یا شکست کسب و کارها میداند و توجه به این ویژگیها را «هوش بافتی» (Contextual Intelligence) مینامد. در واقع آنچه او بر آن تأکید دارد این است که محدودیتهای محیطی متفاوتی روی اجرای یک ایده در جوامع مختلف اثر میگذارد که باید به آنها دقت نمود.
|
دلایل بسیاری وجود دارد که پیشبینی میشود در آیندهای نزدیک، تحول سلامت دیجیتال، ساختار سیستم سلامت جهانی را تغییر اساسی خواهد داد. مهمترین این دلایل، تفاوت میان خدمات بیماریمحور سیستمهای سلامت و نیازهای سلامت و تندرستیمحور مردم و جامعه است. شاید از دیدگاه تکنولوژی این تحول با ایجاد زیرساخت، ارتباطات، پروتکلها و پلتفرمها به وقوع بپیوندد، اما از دیدگاه ذینفعان سلامت موضوع بسیار پیچیدهتر است.
|
بسیاری از ما برای گذر از تحول دیجیتال سلامت آمادگی لازم را نداریم و در نتیجه یا آن را انکار میکنیم یا اگر هم اهمیت میدهیم، راهنمایی مناسبی دریافت نمیکنیم. باید بدانیم که تحول دیجیتال سلامت بسیار نزدیکتر از آن چیزی است که تصور میکنیم و به زودی ابعاد مختلف سیستم سلامت را متاثر خواهد کرد. اگر حداقل آمادگی برای این تحول را بهدست نیاوریم، در بهترین حالت مزیتها و برتریهایی را که داشتهایم در فضای جدید از دست میدهیم و در بدترین حالت حتی ممکن است نتوانیم دیگر در شغل و حرفهای که برای آن تحصیل کرده و مهارت آموختهایم، فعالیت نماییم.
|
یکی از اثرات تحول سلامت دیجیتال،تغییرات در مشاغل حوزهی سلامت است. ما میدانیم که تحول سلامت دیجیتال تمامی مشاغل حوزهی سلامت را تحت تاثیر قرار خواهد داد، اما این تغییرات در تمامی مشاغل یکسان نخواهد بود.
|
شاید اصطلاح درمانهای دیجیتال در نگاه اول، آیندهنگرانه و کمالگرایانه بهنظر برسد، اما در حقیقت به وقوع پیوستن این تحول، آغاز شده است. درمانهای دیجیتال (Digital Therapeutics) یا DTx یکی از نوآورانهترین بخشهای حوزهی سلامت دیجیتال هستند. در این نوع از مداخلات که مبتنی بر شواهد طراحی شده و توسعه مییابند، فناوری حاصل از تعامل نرمافزارها و ابزارهای دیجیتالی در درمان، کنترل و حتی پیشگیری از بیماریها و اختلالات، به ارزشآفرینی میپردازد.
|
بسیاری از ما برای گذر از تحول دیجیتال سلامت آمادگی لازم را نداریم و در نتیجه یا آن را انکار میکنیم یا اگر هم به آن اهمیت میدهیم، راهنمایی مناسبی دریافت نمیکنیم. باید بدانیم که تحول دیجیتال سلامت بسیار نزدیکتر از آن چیزی است که تصور میکنیم و به زودی ابعاد مختلف سیستم سلامت را متاثر خواهد کرد...
|
تاثیر پیشرفت و توسعهی فناوری دیجیتال در دوران کنونی بر کسی پوشیده نیست و جنبههای مختلف زندگی روزمرهی افراد بهشکل گستردهای تحت تاثیر این تغییر قرار گرفتهاند. حوزهی سلامت با وجود مقاومت اولیه، به تدریج به سمت تغییر ساختار و استفاده از فناوریهای نوین دیجیتالی حرکت کرد چنانکه پیشبینیها و تخمینهای متعدد نشان میدهند که تا پایان سال ۲۰۳۰ ساختار سیستم سلامت بهصورت بنیادین متحول خواهد شد.
|