آشنایی با چشم اندازهای سلامت همراه

با پیشرفت تکنولوژی و همه گیر شدن استفاده از تلفن های هوشمند، ایده های نو و تازه ای در زمینه برنامه های کاربردی گوشی های هوشمند نیز پا گرفته اند. mobile health اصطلاحیست که برای برنامه های پزشکی گوشی های هوشمند، استفاده می شود. با استفاده از تکنولوژی و این گونه برنامه ها، کم کم روش های نوین ارائه  خدمات درمانی جایگزین روش های سنتی می شود و ارائه خدمات با سرعت و کیفیت بهتری عرضه خواهد شد.

تلفن همراه در ترکیب با تخصص‌های پزشکی، امکان جدیدی به نام سلامت همراه ( Mobile Health) را معرفی کرده که فراهم‌کننده فرصت‌های جدیدی برای بهبود سلامت بیماران است. سلامت همراه موجب تحول در شیوه سنتی ارائه خدمات بهداشتی شده است و تصورات پیشین ما را از مفاهیمی چون ارائه کننده خدمات، بیمار، نحوه ارائه خدمات سلامتی و سبک زندگی تغییر داده است.

هرچند هنوز تعریف و کاربرد واضحی برای این فناوری در این حوزه مشخص نشده است و فناوری موبایل برای گروهی از متخصصان معادل با «برنامه‌های گوشی هوشمند» است و گروهی دیگر هر «ابزار دیجیتال» را به فناوری موبایل نسبت می‌دهند.در هر حال بر اساس گزارش اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) بازار جهانی سلامت همراه به صورت بسیار سریع و جهشی در حال رشد است .

سرمایه‌گذاری جدی دولت در حوزه زیرساختهای ارتباطی باعث شده است که شرایط لازم جهت ایجاد رشد سلامت همراه در کشور فراهم شود و طبق اظهارات مسوولان با اقداماتی که در بخش توسعه زیر ساختهای ارتباطی و شبکه ملی اطلاعات در کشور انجام شده، زیرساختهای مورد نیاز در حوزه سلامت همراه فراهم شده است.

اگر بخواهیم تعریف مختصری در مورد «سلامت همراه (mobile Health) »بیان کنیم، می‌توان به «ارائه تمامی خدمات مراقبت بهداشتی که در بستر تلفن‌همراه هوشمند یا دستگاه‌های دیجیتال قابل حمل فراهم شده‌است» اشاره کرد.

این اصطلاح معمولاً در مورد استفاده از وسایل ارتباطی سیار، مانند تلفن‌های همراه ، تبلت‌ها و دستیارهای دیجیتال شخصی (PDA) و دستگاه های پوشیدنی مانند ساعت‌های هوشمند برای خدمات سلامت استفاده می‌شود.

حوزه سلامت همراه به عنوان زیرمجموعه سلامت الکترونیکی(e-Health) ، استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) ، مانند رایانه‌ها ، تلفن‌های هوشمند، ماهواره ارتباطی، مانیتورهای بیمار و غیره است که افراد از آن‌ها برای کنترل مراقبت‌های بهداشتی خود استفاده می‌کنند.در عصر حاضر سلامت همراه کاربردهای بی‌شماری دارد.

کاربرد های سلامت همراه

√ آموزش آنلاین

√ توانمندسازی بیمار و پزشکی
√ گردآوری اطلاعات مبتنی بر شواهد
√ ارتباطی تمام وقت و ۲۴ ساعته بین پزشک و بیمار
√ امکان تبادل اطلاعات میان مراکز مراقبت بهداشتی
√ افزایش کیفیت خدمات سلامت
√ افزایش دسترسی به خدمات سلامت
√ و
سلامت همراه می‌تواند نتایج مثبتی را برای بیماران و متخصصان مراقبت های بهداشتی به همراه داشته باشد.

 

مزایای سلامت همراه

فواید سلامت همراه بسیار گسترده است و تمام بخشهای مراقبت سلامت را در بر میگیرد و پتانسیل بهبود کنترل ونظارت بر سلامت بیماران در خطر را دارد. می توان از این تکنولوژی برای مداخله های زود هنگام استفاده کرد وبه وسیله استفاده از جی پی اس (GPS) و عملکردهای مراقبت سلامت به طور چشمگیری میزان حضور بیمار در بیمارستان  را کاهش دهد. پتانسیل استفاده از سخت افزارهای بیومتریک(زیست سنجی) و آنالیزورهای سلامت مخصوصاً در محیط های بالینی غیر قابل انکار است. بهرحال، به دلیل اینکه این بعد از مراقبت سلامت به نسبت جدید است باید با احتیاط توسط بیماران و متقاضیان مورد دسترسی و استفاده قرار بگیرد. هنوز پرسش های بسیاری برای پاسخ دادن هست و تحقیقات بیشتری باید انجام گیرد.

 

چشم‌انداز سلامت همراه یا سلامت موبایلی

  • نظارت بر بیمار از راه دور در منزل
  • هماهنگی، مدیریت و نظارت بر منابع انسانی
  • پشتیبانی همزمان (صوتی) و غیر همزمان (پیام کوتاه) تشخیصی برای پزشکی از راه دور
  • یکپارچگی زنجیره تأمین دارو
  • آموزش و توسعه مداوم حرفه‌ای برای کارکنان مراقبت‌های بهداشتی
  • پشتیبانیِ مراقبت از بیماری‌های مزمن مانند دیابت، آسم و سرطان
  • پایش منظم و دقیق وضعیت سلامت بیماران
  • سهولت ارتباط با نهادهای بیمه‌ای
  • ایجاد شیوه زندگی سالم
  • ارائه بازخورد درمانی
  • توانایی نظارت و گزارش وضعیت سلامت
  • ارتقا کیفیت خدمات سلامت
  • کاهش هزینه درمان
  • دسترسی آسان‌تر به مراقبت‌های پزشکی در مناطق دورافتاده
  • تبادل دانش میان متخصصان

 

انواع نرم افزارهای کاربردی سلامت همراه که به کار میرود عمدتاً مواردی را مورد هدف قرار میدهند که این موارد عبارتند از: یادآوری زمان مصرف دارو و واکسیناسیون، سنجش بیوالکتریکی، تصویربرداری، بیومولکولی، سونوگرافی، سگ راهنما برای نابینایان، بازیافت تلفن همراه برای کمک مالی ، محاسبه گر گروه خونی و کم خونی، شاخص توده بدن، شاخص چربی بدن، قد و وزن ایده آل، میزان چاقی یا اضافه وزن، راهکارهای کاهش وزن، احتمال ریسک ابتلا به دیابت نوع ۳ ،وزن بارداری، میزان ضربان قلب، میزان فشارخون، سلامتی چشم، کوررنگی های مختلف، تصاویر جالب از خطای دید، اختلالات بینایی خاص، علائم بیماریها و جراحات، مشخصات داروها و شیوه های درمان، پیش بینی طول قد، خواص گیاهان دارویی، اطلاعات مربوط به امدادرسانی و استفاده از کمکهای اولیه و احیای تنفسی، آموزش کمکهای اولیه به والدین جهت ارتقا سطح دانش والدین و ایجاد آمادگی لازم برای مقابله با بیماریها و مشکلات مختلف کودکان، بهبود راهبردهای پیشگیری و درمان بیماریهای مزمن، ارتباط از راه دور با پزشک و …

 

همچنین بخوانید:

استفاده از بازی‌های رایانه‌ای برای آموزش به دانشجویان پزشکی و انترن‌ها

تبدیل ایده های استارتاپی حوزه سلامت به کسب و کاری موفق

آشنایی با دندانپزشکی دیجیتال

 

بالا