برترین تخصص های پزشکی با بالاترین پتانسیل در آینده

به عقیده­‌ی برخی از افراد، فناوری جای ۸۰ درصد از پزشکان را در آینده خواهد گرفت. اما این ادعای درستی نیست. در عوض، فناوری به آن­ها کمک خواهد کرد تا با تمرکز بیشتری به تخصص خود بپردازند. با به کارگیری فناوری، کارهای تکراری از دوش پزشکان برداشته می­‌شود و آن­ها با قدرت بیشتری به نوآوری و درمان می­‌پردازند. علاوه بر اینکه به کارگیری فناوری باعث بهبود برخی از تخصص‌­ها می‌­شود، دلیلی بر شکوفایی برخی دیگر است.

 

حذف کارهای تکراری، پزشکان در آینده فقط به درمان و نوآوری می­پردازند

هوش مصنوعی، حسگرهای پوشیدنی، واقعیت مجازی، این­ها فناوری‌­هایی هستند که درکی متفاوت از مراقبت‌­های بهداشتی را به پزشکان و بیماران داده‌­اند.Vinod Khosla ، سرمایه‌­گذار در Sillily Valley زمانی بر این باور بوده که فناوری به دلیل این‌که ارزان‌­تر و دقیق‌­تر است، جای ۸۰ درصد از پزشکان پایین رتبه را خواهدگرفت و حتی در آینده نیازی به پزشکان نخواهیم داشت. اما این ادعای درستی نیست. فناوری نه تنها جای پزشکان را نخواهد گرفت، بلکه با حذف کارهای تکراری باعث رشد و شکوفایی متخصصان آینده خواهد شد.

کارهای تکراری زیادی وجود دارد که خالی از هرگونه خلاقیت است و متخصصان تمایلی به انجام آن­ها ندارند. در چنین موقعیتی، ماشین‌­ها موثرتر و سریع­‌تر از انسان ظاهر می‌­شوند و همان کارها را با هزینه‌­ی پایین‌­تری به انجام می­‌رسانند.

البته مراقبت‌­های پزشکی فرایندی خطی نیست و نمی­‌توان تمام مسئولیت آن را بر عهده فناوری قرار داد. در حال حاضر، نیاز به خلاقیت و مهارت­‌های حل مسئله پزشکان بیش از هر زمان دیگری احساس می­‌شود و این­ها مهارت­‌هایی است که هیچ وسیله‌­ی دیجیتالی و نرم­‌افزاری نمی‌­تواند جایگزین آن شود.

بنابراین ورود فناوری‌­های دیجیتالی به حوزه‌­ی پزشکی و بهداشتی پیچیده‌­تر از آن است که بگوییم هوش مصنوعی و رباتیک تمام این مسئولیت­‌ها را بر عهده خواهند گرفت. اما با این حال حوزه‌­های تخصصی بسیاری وجود دارند که با ورود این فناوری‌­ها تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. در این مقاله به این دسته از تخصص‌­ها می­پردازیم.

 

۱)تخصص عمومی

امروزه بسیاری از پزشکان متخصص و عمومی این تخصص را برای ایجاد تاثیر مثبت و طولانی مدت بر روحیه­ و اعتماد به نفس بیماران خود انتخاب می­‌کنند. اما دیدن جمعی از بیماران که در اتاق انتظار نشسته‌­اند خیلی خوش‌­آیند نیست و این می‌­تواند تاثیراتی منفی بر روحیه بیماران بگذارد. به همین دلیل پزشکان باید در کوتاه‌­ترین زمان ممکن معاینه بیماران را به پایان برسانند تا از تجمع آن­ها جلوگیری شود. دستگاه‌­ها و حسگرهای پوشیدنی که بر روی بدن بیمار قرار می­‌گیرند، در صورت بروز علایم حیاتی، تمام اطلاعات مورد نیاز برای ارائه خدمات درمانی را به گوشی هوشمند پزشک ارسال می­‌کنند. مزیت این سامانه این است که، خدمات ویژه و حرفه‌­ای فقط در اختیار بیمارانی که به چنین خدماتی نیاز دارند قرار می­‌گیرد و همچنین، ارائه مشاوره­‌های درمانی از راه دور نیز ممکن می­‌شود. در این صورت در زمان و هزینه­‌ی مورد نیاز برای معاینه و درمان بیماران صرفه‌­جویی می‌­شود و می‌­توان اطمینان داشت که بیماران طبق دستورالعمل پزشک خود رفتار خواهند کرد و بهترین نتیجه عایدشان خواهد شد. علاوه بر این، الگوریتم­‌های هوشمند به پزشکان عمومی اطمینان خاطر می­‌دهد که در صورت نیاز به مشاوره‌­­های تخصصی برای موارد نادری که ممکن است به آن­ها مراجعه شود، این اطلاعات در اختیارشان قرار خواهد گرفت.

دستیاران سلامت و چت‌­بات­‌های پزشکی می‌­توانند کار را برای پزشکان عمومی راحت کنند. در آینده بیماران با مراجعه به این چت‌­بات‌­ها می‌­توانند ابهامات خود در مورد بیماری یا داروهای خاص را برطرف کنند.

 

۲(طب اطفال

زمان بسیار محدودی برای ارزیابی وضعیت و سلامتی یک کودک یا مادر باردار وجود دارد. دستگاه‌­های پوشیدنی که علائم حیاتی مادر و کودک را رصد می­کنند، در مواقع اضطراری، سریعا وضعیت را اخطار می­‌دهند.

اگرچه اصلاح ژن اقدامی بحث برانگیز است ولی تکنیک اصلاح ژن CRISPR دوره‌­ی جدیدی از رشد و شکوفایی را آغاز کرده است. پیشرفت­‌های این فناوری حتی نویدبخش درمان بسیاری از اختلالات ژنتیکی است. از جمله به وجود آمدن وضعیت‌­های ناتوان کننده مانند نقص تغذیه عضلانی (Duchenne muscular dystrophy) که حتی پیش از تولد نوزاد و در رحم مادر قابل درمان خواهد بود. با توالی یابی ژنتیکی ارزان، پزشکان اطفال به گستره­‌ی وسیعی از اطلاعات پیرامون تشخیص و درمان بیماری کودکان دست خواهند یافت.

۳) رادیولوژی

اخیرا الگوریتم‌­های هوش مصنوعی و یادگیری عمیق زمزمه‌­هایی در مورد تصویربرداری پزشکی می­‌کنند. اخباری مانند اینکه هوش مصنوعی ساخته شده توسط Google’s DeepMind موفق به تشخیص سرطان پستان شده است، تا حدودی این زمزمه‌­ها را تایید می­‌کند. این گفته‌­ها حاکی از این است که به زودی هوش مصنوعی جایگزین رادیولوژیست­‌ها خواهد شد و این جایگزینی، متخصصان این حوزه را از انجام کارهای یکنواخت و تکراری روزانه مانند بررسی کردن هزاران اشعه‌­ی x در روز رها خواهد کرد که در این صورت آن­ها می‌­توانند بر روی مسائل مهم‌تر و خلاقانه­‌تری تمرکز کنند.

به عنوان مثال، IBM، الگوریتمی به نام Medical Sieve را ایجاد کرده که در تصمیم­‌گیری‌­های بالینی پیرامون رادیولوژی و قلب‌­شناسی بسیار موثر است. این الگوریتم قادر است صدها عکس رادیولوژی را در عرض چند ثانیه اسکن کند و موارد بدخیم و غیرعادی را تشخیص دهد. در این صورت رادیولوژیست­ها می­توانند به بررسی موارد پیچیده‌­تری بپردازند. به گفته­‌ی Bradley Erickson، مدیر آزمایشگاه انفورماتیک رادیولوژی در کلینیک Mayo، اگرچه احتمال اینکه هوش مصنوعی بتواند گزارشات رادیولوژی اولیه در مورد تمام بیماری­ها را طی ۱۰ سال آینده ارائه دهد، ضعیف است ولی احتمال اینکه بتواند در چند زمینه­‌ی خاص این کار را انجام دهد، بسیار بالاست.

نمونه‌­های قابل حمل دستگاه­‌های رادیولوژی، پیشرفت قابل توجه دیگری است که در حوزه‌­ی سلامت دیجیتال رخ داده است. Philips Lumify و Clarius Portable Ultrasound دو نمونه از دستگاه‌­های قابل حمل سونوگرافی هستند. اخیرا نخستین اسکنر MRI که بر روی گوشی‌­های هوشمند کار می‌­کند نیز معرفی شد. این­ها بیش از این که نگران کننده باشند، آینده فناوری رادیولوژی را هیجان انگیز می­‌کنند.

 

۴( چشم پزشکی

حتی اگر شرکت‌­های Google و Novartis پروژه­ لنزهای تماسی حساس به گلوکز را متوقف کنند، باز هم چشم­ اندازهای بسیاری در مورد چشم پزشکی وجود خواهد داشت. در حقیقت، این تخصص پزشکی در آینده­‌ای نزدیک، فناوری­‌های علمی تخیلی را به واقعیت تبدیل می­کند.

پیش از این ایمپلنت­‌های شبکیه و چشم‌­های بیولوژیکی وجود داشته‌­اند و بینایی را به افراد نابینا بازمی­‌گرداندند. اولین عمل جراحی چشم­‌های بیولوژیکی، در سال ۲۰۱۵ بر روی فردی که از بیماری age-related macular degeneration (یک وضعیت پزشکی است که ممکن است منجر به تاری یا عدم دید در مرکز میدان بینایی شود)، رنج می­‌برد، انجام شد و در پایان بینایی او بهبود یافت. همچنین در سال گذشته، بینایی ۶ فرد نابینا طی آزمایشی با استفاده از ایمپلنت­‌های عصبی، به صورت جزئی بازگشت و به عنوان موردی دیگر، ایمپلنت­‌های مغز این امکان را برای محققان اسپانیایی فراهم کرده است که بینایی ابتدایی را به افرادی که دچار toxic optic neuropathy (اختلال در بینایی ناشی از مسموم شدن اعصاب بینایی) شده‌اند، باز گردانند.

CRISPR خانواده­ای از توالی‌­های DNA است که در ژنوم‌­های ارگانیسم‌­های پروکاریوتی وجود دارد نیز در حوزه­‌ی چشم پزشکی موثر بوده است. طی گزارشی در ماه مارس، بیان شد که با استفاده از این روش، بینایی فردی که به صورت ارثی نابینا شده بود، بازگشته است. البته ماه‌­ها زمان خواهد برد تا موثر بودن این روش اثبات شود ولی برای میلیون‌­ها نفر که از نابینایی رنج می­برند، امیدبخش خواهد بود.

علاوه بر این، حسگرها و برنامه­‌های کاربردی گوشی­‌های هوشمند که به دوربین گوشی متصل هستند، می­‌توانند در تشخیص شرایط چشم افرادی که حتی در مناطق در حال توسعه زندگی می­‌کنند نیز اثر بخش باشد. دستگاه Personal Vision Tracker، قادر است میزان نزدیک­ بینی، دوربینی یا آستیگماتیک بودن چشم افراد را اندازه­ گیری کند در حالی که EyeQue، حد بینایی افراد را مشخص می­‌سازد.

 

5) طب ورزشی و توانبخشی

اولین نسل از دستگاه‌­های ردیاب‌های فعالیت (activity traking)، تنها بر افرادی که به صورت مرتب ورزش می­‌کردند متمرکز بود و فقط اطلاعاتی پایه در مورد عملکرد آن­ها ارائه می­‌داد. امروزه نسل جدیدی از این دستگاه‌­ها مانندFitbit Blaze ، Polar H10 و Wahoo در دسترس عموم قرار دارد. پزشکان طب ورزشی، با استفاده از جزئیاتی که در الگوهای حرکتی و نیروهای حاصل از این حرکات بدست می­‌آورند، در مورد بهبود عملکرد ورزشکاران تصمیم می‌گیرند.

در آینده­‌ای نزدیک، این دستگاه­‌ها در بسیاری از لباس‌­هایی که به صورت روزانه می­‌پوشیم، تعبیه خواهد شد. شرکت HexoSkin، در رابطه با این موضوع یک پیراهن هوشمند طراحی کرده است که با پوشیدن آن می­‌توان از طریق حسگرهای تعبیه شده در پیراهن، ضربان قلب، کیفیت تنفس، تعداد قدم‌­ها و میزان کالری سوخته شده را اندازه ­گیری کرد.

اسکلت­‌های بیرونی همانند اسکلت­ درون بدن انسان قادرند عملکردی حفاظتی داشته باشند و در توان­بخشی بیماران مبتلا به سکته مغزی یا بیماران آسیب نخاعی، موثر واقع شوند. آخرین تحولات ایجاد شده در این دستگاه‌­ها، افراد فلج را قادر می‌­سازد تا اسکلت بیرونی را با مغز خود کنترل کنند. اسکلت‌­های بیرونی کمک قابل توجهی به پرستاران برای جابجا کردن بیماران مسن می‌­کنند و همچنین استفاده از آن­ها، خستگی ناشی از عمل‌­های جراحی را در متخصصان این زمینه کاهش می­دهد.

علاوه بر این، شرکت Athletigen Technology Inc، با هدف استفاده از اطلاعات حاصل از DNA برای بهبود عملکرد، سلامتی و ایمنی، با بسیاری از ورزشکاران همکاری می‌­کند. در نهایت با استفاده از نتایج این آزمایشات ژنتیکی، ورزشکاران قادرند برنامه‌ ورزشی و تغذیه خود را به بهترین شکل ممکن بهینه کنند.

 

۶( تومورشناسی

این تخصص راه را برای ساخت داروهای دقیق‌­تر و درمان هدفمند هموار می­‌کند. در حال حاضر، متخصصان تومورشناسی، بر اساس پیشینه ژنتیکی بیماران و نوع آرایش مولکولی تومورهای آن­ها، روش‌­های درمانی را تنظیم می‌­کنند.

دو عامل تسریع در این فرایند، اندازه­ گیری نشانگرهای زیستی خون و توالی ژنوم­ها ارزان است. شرکت­‌هایی مانند Illumina، در حال توسعه مایع آزمایش میکروسکوپی بافت زنده (fluid biopsies) هستند. این مایع یک آزمایش کننده خون است که می‌­تواند انواع سرطان را در همان مراحل نخست شکل گیری مشخص کند. از این طریق پزشکان قادرند در اسرع وقت با فیلتر کردن مولکول­‌های سرطان از نمونه‌­های خون، بدون جراحی­‌های گران قیمت، تومورها را تشخیص داده و تجزیه و تحلیل کنند.

غول­‌های فناوری مانند IBM، گوگل و مایکروسافت و همچنین مجموعه­‌ای از کسب و کارهای نوپا در حال یافتن راه­ حلی با استفاده از هوش مصنوعی هستند تا بتوانند انواع سرطان را سریع‌­تر از روش­‌های سنتی، درمان کنند. کلینیک Mayo، در حال استفاده از هوش مصنوعی IBM Watson Health است تا یک روش درمانی اختصاصی برای بیماران سرطانی، تدوین کند. یک شرکت نوپا مستقر در فیلادلفیا، به نام Oncora Medical، نرم افزاری را توسعه داده‌­اند که با استفاده از تصویر برداری و اطلاعات تومورشناسی، به بهبود عملکرد پروسه درمان بیماران کمک می‌­کند.

 

۷( امراض پوستی

پوست انسان، اولین محافظ او در برابر بیماری‌­ها است. گذشت زمان، میزان خواب و استرس بر روی آن اثر می‌­گذارد. امروزه دیگر نیاز نیست کسی برای ارزیابی پوست خود حضوری به متخصصان پوست مراجعه کند، زیرا برنامه‌­های کاربردی گوشی‌­های هوشمندی وجود دارند که این وظیفه را برعهده می­‌گیرند. SkinVision نمونه­‌ا‌ی از آن­ها است که کاربران با به کارگیری این برنامه می­‌توانند خال­های مشکوک روی پوستشان را بررسی کنند و در صورت بررسی تخصصی­‌تر آن را برای یک متخصص پوست ارسال نمایند.

 

دریافت مشاوره آنلاین پزشکی

مورد مشابه دیگر سایت idoc24 است که به کاربران این امکان می­‌دهد تا عکس­‌هایی از جوش، زخم یا لکه‌­های ایجاد شده بر روی پوستشان ارسال کنند و پس از آن به صورت آنلاین مشاوره پزشکی دریافت کنند. این راه­ حلی برد برد برای بیماران و متخصصان است زیرا بیماران مجبور نیستند برای مدت طولانی منتظر بمانند و همچنین متخصصان برای ارائه مشاوره­‌های پزشکی زمان کمتری را صرف می‌­کنند.

در این زمینه می­‌توان از مزایای هوش مصنوعی نیز بهره برد. نرم‌­افزارهای هوش مصنوعی IBM، قادرند melanoma)یک شکل جدی از سرطان پوست است که در سلول‌­هایی به نام ملانوسیت شروع می شود) را با دقت ۷۶ درصد، یعنی ۵/۵ درصد دقیق‌تر از متخصصان پوست، تشخیص دهند.

علاوه بر این، ماشین­‌هایی با فناوری بسیار پیشرفته نیز بر روی کار آمده‌­اند. در ۲۰۱۷ شرکتی مستقر در نیوجرسی، به نام Canfield Scientific، اولین سامانه نقشه­‌برداری از روی پوست را با نام Vectra WB360، طراحی کرد. این سامانه قادر است به صورت ۳۶۰ درجه از تمام پوست بدن عکس­برداری کند و تمام ضایعات موجود بر روی آن را شناسایی کند.

در این راستا، دانشمندان از پیدا کردن روشی برای ترمیم سوختگی پوست غافل نبوده­‌اند. به تازگی دانشمندان موسسه­‌ پلی تکنیک Rensselaer، روشی را برای چاپ سه­ بعدی پوست زنده با تمام رگ­‌های خونی آن ایجاد کرده­‌اند. این پیشرفت برای درمان افرادی که دچار سوختگی یا زخم­‌های ناشی از فشار خون و دیابت شده‌­اند، موثر است.

 

۸( پزشکی اورژانس

موقعیت‌هایی و‌جود دارد که زمان در آنها بسیار مهم است. مانند وقوع حواث ناگهانی یا فوریت‌های پزشکی. نیاز اساسی در چنین موقعیت‌هایی، پاسخ در کوتاه‌ترین زمان ممکن است. بنابراین هدف اصلی هر نوآوری در این حوزه باید کوتاه کردن زمان پاسخ به موقعیت‌های اورژانسی باشد

 

فناوری جدید برای پاسخ سریعتر

پهپادهای پزشکی از پتانسیل بسیار بالایی برای انتقال سریع دارو، واکسن یا کمک‌های پزشکی برخوردارند. شرکت Zipline در کشور رواندا، آفریقا، از پهپادها برای انتقال سریع تجهیزات پزشکی استفاده میکند.  

محققان دانشگاه تورنتو در حال آزمایش بر روی ایده‌ای هستند که از پهپادهای آمبولانسی در هلند الهام گرفت‌هاند. این ایده ساخت پهپادهایی است که مستقیما، دستگاه‌های خودکار تقویت کننده‌ی ضربان قلب (AEDs) را به افرادی که دچار حمله‌ی قلبی شده‌اند، می‌رساند. همچنین این نوع از پهپادها در استکهلم نیز مورد آزمایش قرار گرفته‌اند و نتایج، حاکی از آن است که این پهپادها قادرند در یک چهارم زمانی که برای رسیدن آمبولانس نیاز است، تجهیزات پزشکی را به بیمار برسانند

انتقال مراکز درمانی به مکان مورد نیاز

با توسعه‌ی دستگاه‌های دستی و حسگرها، ارزیابی بیماران در هر کجا که باشند، آسان‌تر خواهد شد. Eric Topol، یک متخصص قلب و عروق برجسته و پیشگام در حوزه‌ی سلامت دیجیتال، هنگامی که از واشنگتن به سمت خانه در حال پرواز بوده، متوجه فرد بیماری می‌شود که از ناحیه‌ی سینه، شدیدا احساس درد داشته است. در این شرایط Topol، با استفاده از دستگاه Kardia که ساخته‌ی شرکت AliveCor است و به تایید سازمان غذا و دارو رسیده فرد بیمار را ارزیابی می‌کند.

این دستگاه از طریق نوک انگشتان دست ضربان قلب را ضبط می‌کند و نتایج را به وسیله‌ی یک برنامه کاربردی آیفون نمایش می‌دهد. Topol با تشخیص به موقع متوجه شد که فرد بیمار دچار حمله قلبی شده است و با فرود اضطراری به سرعت به وضعیت او رسیدگی شد و زنده ماند. این مورد، به خوبی کاربرد دستگاه‌های قابل حمل تشخیص پزشکی را نشان می‌دهد. پزشکان با همراه داشتن دستگاه‌هایی مانند AliveCor یا Viatom Checkme Pro، قادرند در هر کجا و در هر شرایطی، به ارزیابی بیماران اورژانسی بپردازند.  

همچنین آمبولانس‌های خودران، این امکان را برای متخصصان اورژانس فراهم می‌کند که تنها بر روی بیمار متمرکز باشند. در حال حاضر برخی از دولت‌ها از این ایده برای رها شدن از ارائه‌ی خدمات اورژانسی استقبال کرده‌اند. این موضوع در آینده می‌تواند خودروها را تبدیل به دستگاه‌های مراقبتی کند.  

 

۹( تخصص گوارش

تا همین اواخر دیدن و بررسی کنش‌ها و واکنش‌هایی که در دستگاه گوارش اتفاق می‌افتد، دور از ذهن بود اما در آینده‌ای نزدیک، فناوری نانو در این راستا کمک بسیاری خواهد کرد. در حال حاضر با استفاده از نوآوری به نام PillCam که ظاهری کپسول مانند دارد و بیمار آن را می‌بلعد، متخصصان قادرند داخل دستگاه گوارش بیمار را ببینند. تا کنون بیش از ۵/۱ میلیون بیمار از این آندوسکوپی کپسولی بهره برده‌اند. متخصصان با به کارگیری این فناوری می‌توانند روده کوچک، روده بزرگ و مری را بدون استفاده از داروهای آرامش بخش یا روش‌های تهاجمی آندوسکوپی، مورد نظارت و بررسی قرار دهند

ظهور اسکنرهای مواد غذایی، نویدبخش آینده‌ای روشن در حوزه‌ی پزشکی دستگاه گوارش خواهد بود. این فناوری می‌تواند دیدگاهی دقیق و با جزئیات کامل در مورد غذاها بدهد که در این‌صورت برای افرادی که مبتلا به آلرژی غذایی یا محدودیت غذایی هستند، مفید خواهد بود. شرکت کانادایی TellSpec، در حال کار بر روی یک اسکنر مواد غذایی دستی است که به کمک تحلیلگر مبتی بر هوش مصنوعی خود میتواند اطلاعاتی در مورد خصوصیات مواد غذایی به کاربر بدهد. حسگرهای gluten و peanut شرکت Nima نیز کاربردی مشابه دارند

 

۸( پزشکی اورژانس

موقعیت‌هایی و‌جود دارد که زمان در آنها بسیار مهم است. مانند وقوع حواث ناگهانی یا فوریت‌های پزشکی. نیاز اساسی در چنین موقعیت‌هایی، پاسخ در کوتاه‌ترین زمان ممکن است. بنابراین هدف اصلی هر نوآوری در این حوزه باید کوتاه کردن زمان پاسخ به موقعیت‌های اورژانسی باشد

 

فناوری جدید برای پاسخ سریعتر

پهپادهای پزشکی از پتانسیل بسیار بالایی برای انتقال سریع دارو، واکسن یا کمک‌های پزشکی برخوردارند. شرکت Zipline در کشور رواندا، آفریقا، از پهپادها برای انتقال سریع تجهیزات پزشکی استفاده میکند.  

محققان دانشگاه تورنتو در حال آزمایش بر روی ایده‌ای هستند که از پهپادهای آمبولانسی در هلند الهام گرفت‌هاند. این ایده ساخت پهپادهایی است که مستقیما، دستگاه‌های خودکار تقویت کننده‌ی ضربان قلب (AEDs) را به افرادی که دچار حمله‌ی قلبی شده‌اند، می‌رساند. همچنین این نوع از پهپادها در استکهلم نیز مورد آزمایش قرار گرفته‌اند و نتایج، حاکی از آن است که این پهپادها قادرند در یک چهارم زمانی که برای رسیدن آمبولانس نیاز است، تجهیزات پزشکی را به بیمار برسانند

 

انتقال مراکز درمانی به مکان مورد نیاز

با توسعه‌ی دستگاه‌های دستی و حسگرها، ارزیابی بیماران در هر کجا که باشند، آسان‌تر خواهد شد. Eric Topol، یک متخصص قلب و عروق برجسته و پیشگام در حوزه‌ی سلامت دیجیتال، هنگامی که از واشنگتن به سمت خانه در حال پرواز بوده، متوجه فرد بیماری می‌شود که از ناحیه‌ی سینه، شدیدا احساس درد داشته است. در این شرایط Topol، با استفاده از دستگاه Kardia که ساخته‌ی شرکت AliveCor است و به تایید سازمان غذا و دارو رسیده فرد بیمار را ارزیابی می‌کند.

این دستگاه از طریق نوک انگشتان دست ضربان قلب را ضبط می‌کند و نتایج را به وسیله‌ی یک برنامه کاربردی آیفون نمایش می‌دهد. Topol با تشخیص به موقع متوجه شد که فرد بیمار دچار حمله قلبی شده است و با فرود اضطراری به سرعت به وضعیت او رسیدگی شد و زنده ماند. این مورد، به خوبی کاربرد دستگاه‌های قابل حمل تشخیص پزشکی را نشان می‌دهد. پزشکان با همراه داشتن دستگاه‌هایی مانند AliveCor یا Viatom Checkme Pro، قادرند در هر کجا و در هر شرایطی، به ارزیابی بیماران اورژانسی بپردازند.  

همچنین آمبولانس‌های خودران، این امکان را برای متخصصان اورژانس فراهم می‌کند که تنها بر روی بیمار متمرکز باشند. در حال حاضر برخی از دولت‌ها از این ایده برای رها شدن از ارائه‌ی خدمات اورژانسی استقبال کرده‌اند. این موضوع در آینده می‌تواند خودروها را تبدیل به دستگاه‌های مراقبتی کند.  

 

۹( تخصص گوارش

تا همین اواخر دیدن و بررسی کنش‌ها و واکنش‌هایی که در دستگاه گوارش اتفاق می‌افتد، دور از ذهن بود اما در آینده‌ای نزدیک، فناوری نانو در این راستا کمک بسیاری خواهد کرد. در حال حاضر با استفاده از نوآوری به نام PillCam که ظاهری کپسول مانند دارد و بیمار آن را می‌بلعد، متخصصان قادرند داخل دستگاه گوارش بیمار را ببینند. تا کنون بیش از ۵/۱ میلیون بیمار از این آندوسکوپی کپسولی بهره برده‌اند. متخصصان با به کارگیری این فناوری می‌توانند روده کوچک، روده بزرگ و مری را بدون استفاده از داروهای آرامش بخش یا روش‌های تهاجمی آندوسکوپی، مورد نظارت و بررسی قرار دهند

ظهور اسکنرهای مواد غذایی، نویدبخش آینده‌ای روشن در حوزه‌ی پزشکی دستگاه گوارش خواهد بود. این فناوری می‌تواند دیدگاهی دقیق و با جزئیات کامل در مورد غذاها بدهد که در این‌صورت برای افرادی که مبتلا به آلرژی غذایی یا محدودیت غذایی هستند، مفید خواهد بود. شرکت کانادایی TellSpec، در حال کار بر روی یک اسکنر مواد غذایی دستی است که به کمک تحلیلگر مبتی بر هوش مصنوعی خود میتواند اطلاعاتی در مورد خصوصیات مواد غذایی به کاربر بدهد. حسگرهای gluten و peanut شرکت Nima نیز کاربردی مشابه دارند

 

۱۰( تخصص بیماری های مسری

طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، ۵۳ کشور جهان از سال ۲۰۱۵ شواهدی مبنی بر انتقال ویروس Zika از پشه گزارش داده‌اند. در غرب آفریقا، از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶، شیوع ویروس Ebola منجر به مرگ ۱۰۰۰۰ نفر و مبتلا شدن تقریبا ۳۰۰۰۰ نفر به این بیماری کشنده شده است و همچنین تا زمان نوشته شدن این مقاله ویروس COVID-19 ، ۳۰۰۰۰۰۰ نفر را مبتلا کرده است. گسترش سریع و جهانی این ویروسها را می‌توان، نوعی افت جهانی در نظر گرفت.  

 

پزشکی از راه دور و مشاورههای آنلاین

با جاری شدن سیل عظیمی از اطلاعات طی شیوع این ویروس، ممکن است بدست آوردن اطلاعات درست و دقیق برای متخصصان و عموم مردم به یک چالش تبدیل شود. یکی از منابع قابل اعتماد برای دریافت این اطلاعات، منابع آنلاین دانشگاه Johns Hopkins یا سایت healthmap.org است. این اطلاعات، آماری دقیق از تعداد مرگ و میرها، تعداد بهبود یافتگان و وضعیت گسترش بیماری در جهان را در برمی‌گیرد و به راحتی برای تمام کشورهای جهان قابل دسترسی است.  

مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) نیز، از ارائه خدمات پزشکی و نظارت بر بیماران از راه دور برای کاهش خطرات انتشار ویروس، حمایت کرده‌اند. با توجه به این ملاحظات، مرکز پزشکی Bergen New Bridge در نیوجرسی، یک سرویس پزشکی از راه دور را برای غربالگری بیماران مبتلا به COVID-19 اختصاص داده است.  

 

منبع: exos

 

همچنین بخوانید:

آشنایی با کاربرد حسگرها در حفظ سلامت از راه دور

تعریف تله مدیسین

گجت های پوشیدنی در مبارزه با کرونا به کمک ما می آیند

بالا